Jooga

Ei puskemista, ei pakkoa, vaan omien tuntemusten ja rajojen kuuntelua ja niiden hyväksymistä.
Mikä joogamuoto sopii minulle?

Joogan juuret ulottuvat vuosituhansien taa Intiaan. Vaikka joogan alkuperäinen tarkoitus on ollut hengellinen valaistuminen, nykyisin jooga mielletään varsinkin länsimaissa kehoa ja mieltä joko vahvistavaksi tai rentouttavaksi harjoitukseksi.

 Jooga voidaankin jakaa karkeasti dynaamiseen ja palauttavaan joogaan. Kehoa vahvistavia ja vetristäviä joogasuuntauksia ovat mm. hatha- ja astangajooga. Palauttavia ja tietoisuutta lisääviä joogasuuntauksia ovat mm. yinjooga ja restoratiivinen jooga.

Jos kaipaat lihasten vahvistamista ja venyttämistä sekä tasapainon kehittämistä, kokeile dynaamisen joogan muodoista joko astangaa, hathaa tai vaikka lämmitetyssä tilassa tehtävää bikramjoogaa.

Jos kaipaat nimenomaan palautumista, rentoutumista ja lempeyttä itseä kohtaan, valitse jokin alla esitellyistä palauttavan joogan muodoista, joita voit harjoittaa vaikka omasta olohuoneestasi tai jopa omasta sängystäsi käsin.

Mitä on yinjooga?

Yinjooga pohjautuu kiinalaiseen joogaperinteeseen ja se on rauhallista, palauttavaa joogaa, joka sopii lähestulkoon kaikille.

Yinjooga vaikuttaa rauhoittavasti paitsi kehoon, mieleen ja hermostoon, myös auttaa pysähtymään itsemme ääreen, jolloin kuulemme paremmin intuitiomme viestejä ja voimme olla avoimempia ja luovempia elämässä.

Yinjoogan lempeissä asanoissa viivytään useiden minuuttien ajan ja tarkoituksena on herätellä kehoa, rauhoittaa mieltä ja lisätä pikkuhiljaa harjoitus harjoitukselta kehon elastisuutta. Pitkät asanat vaikuttavat syvälle kehon faskioihin eli sidekalvoihin, jänteisiin, luihin ja niveliin, joihin nopeilla, “puskevilla” venytyksillä ei juurikaan päästä vaikuttamaan.

Yinjooga myös vaikuttaa kehon meridiaaneihin, jotka ovat yhteydessä sisäelimiimme. Sisäelimet paitsi pitävät meidät hengissä ja hyvinvoivina, kantavat myös tunteita sisällään. Siksi yinjoogan yhteydessä saattaa usein tulla tunteet pintaan, mikä on hyvin vapauttavaa.

Arkemme on usein tulvillaan Yangia – liikettä, suorittamista, aikatauluja – ja jopa “rentouttavat” harrastuksemme voivat lopulta olla puskemista, suorittamista, äärirajoille menemistä.

Yinjooga tarjoaa ihanan mahdollisuuden käpertyä itseesi, oikeasti rauhoittua ja levätä. Kun pysähdyt, kuulet paremmin kehosi ja mielesi viestejä. Usein työnnämme taka-alalle asioita, joiden tarkasteluun meillä ei ole aikaa – tai rohkeutta – ja totumme olemaan jatkuvasti pienessä jännitystilassa ja elämään vaivojemme kanssa.

Onko sinulla rohkeutta antaa vihdoin aikaa tärkeimmälle, itsellesi? 

Oman voiman akatemian jäsenenä saat käyttöösi niin lyhyempiä kuin pidempiäkin yinjoogaharjoituksia.

Kokeile lempeää yinjoogaa ja tasapainota energiakeskuksiasi.

Mitä on restoratiivinen jooga?

Restoratiivinen jooga on hyvin voimaannuttava ja voimavaroja palauttava joogamuoto, jota pystyy harjoittamaan vaikkapa omasta sängystä käsin ja joka siksi soveltuu myös esimerkiksi polvivaivaisille, joille lattialle asettuminen on haastavaa.

Restoratiivinen jooga sopii erityisen hyvin stressaantuneille ja uupuneille, sillä se muun muassa
- ehkäisee ja hoitaa kroonistunutta stressiä,
- laskee verenpainetta,
- kohottaa mielialaa ja tasapainottaa mieltä ja kehoa,
- auttaa sairauksista ja vammoista toipumista,
- helpottaa unensaantia ja
- parantaa unenlaatua.

Restoratiivisen joogan idea on antaa kehon ja mielen levätä. Harjoituksissa asetutaan hyvin lempeisiin asanoihin, joissa ollaan asanasta ja harjoitustaustasta riippuen n. 5–25 minuuttia.

Jotta asanassa on miellyttävä levätä, keho tuetaan apuvälineiden avulla mahdollisimman mukavaan asentoon. Apuvälineiksi et tarvitse varsinaisia joogavälineitä, vaan sohvatyynyillä, huovilla ja paksuilla kirjoilla pärjäät mainiosti. Jos sinulta löytyy kotoasi joogavälineitä, voit käyttää niitä lisänä. 

Mitä on jooga nidra?

Jooga nidra on palauttavan joogan muodoista se kaikkein rentouttavin. Ota hyvä asento, vedä peitto päällesi ja rentoudu.

Jooga nidra -harjoitus auttaa pääsemään hyvin syvän rentoutuneisuuden tilaan, jota kutsutaan myös nimellä ”joogin uni”.  Joogin unella tarkoitetaan sitä hetkeä, todella rentoa tilaa, jossa olemme juuri ennen kuin nukahdamme. Hetkeä, jolloin olemme vielä juuri ja juuri hereillä.  

”Puolen tunnin mittainen jooga nidra vastaa neljän tunnin unta” (Swami Satyananda). Jooga nidra on yksi syvimpiä rentoutumisen muotoja ja se on monesti osoittautunut tehokkaaksi lääkkeeksi unettomuutta vastaan.  

Mitä asiakkaat kertovat joogaharjoituksista?

 "Parasta on, kun voi kotona tehdä harjoituksen silloin kun itselle sopii eikä tarvitse lähteä mihinkään. Sinulla on ihanan rauhoittava ääni, ja on kiva kuunnella, kun kerrot niistä meridiaaneista ja annat vinkkejä, miten omalla ajattelulla voi muuttaa omaa elämää." 

Asiakas
LempiYin

 "En muista rentoutuneeni näin kokonaisvaltaisesti ehkä koskaan." 

Asiakas
LempiRest

 "Sinulla on oma, opettavainen tyyli ohjata. Selität asiat huolellisesti ja viet harjoituksen paljon syvemmälle kuin pelkkään rentoutumiseen ja kehonhuoltoon."

Asiakas
LempiYin

 "Aivan ihana oli tehdä liikkeitä. Sun rauhallinen ääni jo rauhoitti. Täydellistä!"

Asiakas
LempiYin