Sopiiko jooga kaikille?

Sopiiko jooga kaikille? Kyllä. Sopivatko kaikki joogamuodot kaikille? Eivät. Väitän, että jokainen voi kuitenkin löytää itselleen sopivan joogamuodon.


Sopiiko jooga kaikille? 

Kyllä ja ei.

Sanoisin, että itselle sopivan joogalajin löydyttyä jooga sopii kaikille. Jokainen voi aivan varmasti löytää oman joogalajinsa eikä joogaan tarvitse notkeutta, voimaa tai mitään muitakaan akrobaattisia kykyjä. Nuo osa-alueet saattavat kyllä joogassa kehittyä, älä huoli, mutta itse asiassa vain harvassa joogalajissa noiden fysiologisten osa-alueiden kehittyminen on harjoituksen pääasiallinen tarkoitus.

Sopivatko kaikki joogalajit kaikille? 

Eivät.

Olemme fysiikaltamme kaikki erilaisia, ja on joogalajeja, joissa ohjaajat pyrkivät ohjaamaan harjoittajia samanlaisiin asanoihin välittämättä esimerkiksi kunkin harjoittajan yksilöllisistä fysiologisista rajoitteista. On kuitenkin olemassa joogalajeja, jotka fyysiseltä haastavuustasoltaan soveltuvat aivan kaikille.

Se, sopiiko jooga juuri sinulle, riippuu siitä, millaisista asioista pidät. Pysähtyminen sopii kaikille. Levollisuus sopii kaikille. Itsetutkiskelu sopii kaikille. Rentoutuminen sopii kaikille. Kehon huoltaminen sopii kaikille.

Jos olet kiinnostunut joogasta, löydät kyllä sinulle soveltuvan joogalajin, kun kokeilet eri tyylejä rohkeasti. Jos mielikuvasi joogasta yhdistyy niin sanottuun Instagram-joogaan, jossa tehdään akrobaattisia kehollisia suorituksia, olet törmännyt dynaamisen joogan lajeihin ruudullasi.

Jooga voi olla hyvinkin fyysistä ja vahvistavaa, mutta jooga voi olla myös palauttavaa lepoa, rauhoittumista, itsetutkiskelua ja pysähtymistä itsen ääreen.

Kaipaatko fyysistä harjoitusta vai palautumista?

Jooga jaetaan kahteen pääsuuntaukseen: dynaamiseen joogaan ja palauttavaan joogaan.

Hienot joogaposeeraukset, joita näemme usein vaikkapa somessa tai lehtien sivuilla, ovat usein dynaamisen joogan asanaposeerauksia.


Dynaamisen joogan lajeja ovat esimerkiksi hathajooga, astangajooga tai lämmitetyssä huoneessa tehty bikramjooga. Ne vahvistavat kehoa, parantavat tasapainoa ja keskittymiskykyä nimenomaan haastavien ja vaativienkin asanaharjoitusten kautta.

Palauttavaan joogaan taas kuuluu esimerkiksi yinjooga, restoratiivinen jooga ja jooga nidra. Näiden joogamuotojen asanaposeerauksista on some-glamour kaukana, sillä näiden joogalajien intentiona on löytää rauhaa ja levollisuutta kiireisen arjen keskelle.

Jos taas kaipaat joogaharjoitukseltasi nimenomaan henkisyyttä ja syvempää energeettistä yhteyttä itseesi ja universumiin, kokeile kundaliinijoogaa, joka oman käsitykseni mukaan asettuu johonkin dynaamisen ja palauttavan joogan välimaastoon.

Kaikki palauttavan joogan lajit ovat hyvin lempeitä ja rauhallisia tempoltaan ja sopivat aloitteleville joogeille. Palauttavan joogan muodot soveltuvat aivan kaikille, ja esimerkiksi restoratiivista joogaa ja jooga nidraa voi tehdä vaikka omasta sängystä käsin. Nämä joogalajit soveltuvat siten myös esimerkiksi polvivaivaisille, joille on vaikea asettautua lattialle asanoihin.



Mitä yinjooga on?

Yinjooga on kolmesta palauttavan joogan muodosta se “nopeatempoisin” ja sopii arjen rauhoittumishetkeksi. Yinjooga soveltuu perusterveelle ihmiselle kehonhuoltoharjoitukseksi ja ennaltaehkäisemään stressiä. Yinjoogasta ja sen yhteydestä kiinalaiseen lääketieteeseen voit lukea lisää täältä.

Yinjoogan asanoissa viivytään usein noin 2-5 minuuttia. Tarkoituksena ei ole hakea venytystä vaan herättelyä kehon eri osiin. Lempeillä pitkillä asanoilla saadaan luotua kevyttä painetta ja myös paineen vapautusta kehon faskiakudokseen, joka ympäröi lihaksia.

Siinä missä voimakkailla venytyksillä pyritään palauttamaan lihaksia lepopituuteensa, yinjoogan lempeillä herättelyillä pyritään vilkastuttamaan aineenvaihduntaa faskioissa, jotka saattavat olla hyvinkin kuivahtaneita. Yinjoogan “venytyksillä” ei siis pyritä vaikuttamaan lihakseen tai muihinkaan yang-elimiin vaan faskioihin, luihin, niveliin ja jänteisiin eli kehon yin-elimiin.

Yinjoogassa suuri osa asanoista tehdään mahdollisimman pienellä lihastyöllä niin, että keho saa rentoutua. Joissakin asanoissa kuitenkin joudutaan käyttämään lihasvoimaa. Tämä erottaa yinjoogan restoratiivisesta joogasta.


Restoratiivista joogaa stressinhallintaan

Restoratiivinen jooga soveltuu kaikille. Siinä pyhin tarkoitus on antaa kehon ja mielen laskeutua täyteen lepoon. Restoratiivisen joogan asanoissa viivytään usein muutamasta minuutista jopa puoleen tuntiin. Siksi on tärkeää, että keho tuetaan asanoihin huolellisesti. Restoratiiviseen joogaan tarvitaan siis aina hieman apuvälineitä kehon tukemiseksi.

Restoratiivisen joogan välineistö koostuu aina tyynyistä ja vilteistä, ja lisäksi apuna on hyvä käyttää joogabolsteria ja mahdollisia joogatiiliä tai paksuja kirjoja. Vaikka restoratiivista joogaa voi tehdä vaikka omasta sängystä käsin, on silti tärkeää varata lähettyville tyynyjä ja peittoja pehmukkeita, joilla tuetaan keho täysin rentoutuneeseen asentoon niin, että lihastyötä ei tarvita asennon kannattelemiseen lainkaan.

Restoratiivinen jooga on hyvin elvyttävää ja voimaannuttavaa joogaa. Ulospäin saattaa näyttää siltä, että harjoituksen aikana ei tapahdu mitään, mutta sisäisesti restoratiivisen joogan harjoituksen aikana tapahtuu todella paljon taikoja. Restoratiivisessa joogassa keho ja mieli vaipuvat täydelliseen rentoutumiseen tilaan, mikä rauhoittaa ylivirittynyttä hermostoa hyvin tehokkaasti. Siten harjoitukset parantavat esimerkiksi yöunta ja mielialaa.

Restoratiivinen jooga myös laskee verenpainetta ja kortisolitasoa ja on siten tehokas hoitokeino stressiin ja uupumukseen. Restoratiivinen jooga soveltuukin hyvin stressaantuneelle, uupuneelle tai esimerkiksi voimakkaan trauman kärsineelle henkilölle toipumista tukemaan.


Jooga nidra syvärentouttaa

Jooga nidra on palauttavan joogan muodoista se kaikista rauhallisin ja lempein. Jooga nidra tarkoittaa ‘joogin unta’, ja käytännössä se on tietoista, läsnäolevaa kehon ja tuntemusten havainnointia. Jooga nidra on siis niin sanottua kehomeditaatiota.

Sanotaan, että puolen tunnin meditaatio vastaa kahden tunnin unta. Jooga nidrasta sanotaan, että se vastaa jopa neljän tunnin unta. Tällaiset vaikutukset luonnollisestikin saavutetaan säännöllisellä harjoittelulla, mutta myös aloittelija huomannee nopeastikin harjoituksen rentouttavan ja hyvää tekevän vaikutuksen.

Meditaatio on todella mainio keino tyhjentää mieli, kirkastaa ajatuksia ja antaa tilaa intuitiolle. Hyväksyvä ja salliva kehomeditaatio parantaa myös itsetuntemusta ja itsetuntoa sekä lisää lempeämpää suhtautumista itseä ja maailmaa kohtaan.


Onko jooga vaikeaa?

Kyllä ja ei.

Jooga on juuri niin vaikeaa kuin annat sen itsellesi olla. Jos asetat harjoituksellesi valmiiksi odotuksia, joita sinun täytyy pystyä lunastamaan, jooga voi olla hyvinkin vaikeaa.

Palauttavan joogan filosofiaan kuuluukin irti päästäminen odotuksista ja suorituksista. Lisäksi palauttava jooga opettaa hyväksymään sen, että harjoitus on aina juuri sellainen kuin se sillä kertaa on.

Vaikka tekisit saman harjoituksen monta kertaa, on se joka kerta erilainen, sillä laskeudut harjoitukseen joka kerta hivenen erilaisista lähtökohdista. Joogan tarkoituksena onkin pysäyttää sinut huomaamaan, mitä harjoitus kulloinkin sinulle henkisesti ja fyysisesti tarjoaa.

Palauttavan joogan harjoitusten opit eivät ulotu pelkästään harjoitukseen itsessään, vaan koko elämään. Mitäpä jos vain hyväksyisit eteesi tulevat asiat, päivän energiatasosi, tunteesi sekä itsesi ja muut ihmiset juuri sellaisina kuin ne ovat?

Palatakseni vielä dynaamisen joogan palauttavan joogan eroihin vaikeustason näkökulmasta haastan sinut pohtimaan, kumpaa sinun on haastavampi treenata: kehoasi vai mieltäsi?

Jos olet nähnyt haastavalta näyttäviä joogaposeerauksia somessa tai netissä muuten, olet ehkä ajatellut, että jooga on tosi vaikeaa. Loppujen lopuksi asanallinen harjoitus on joogisessa kokonaisuudessa vai yksi osa-alue, keino keskittyä yhteen asiaan kehollisen harjoituksen avulla.

Jos siis todella kaipaat joogaharjoitukseltasi haastetta, kokeilepa ohjata keskittymisesi yhteen asiaan ilman kehollista harjoitusta. Kannustan sinua kokeilemaan esimerkiksi jooga nidraa, jos todella haluat kokeilla  haastavaa joogaharjoitusta – pysähtymistä ilman asanallista harjoitusta.

Miten aloittaa joogaharrastus?

Aloittaaksesi joogaharrastuksen sinun ei siis missään nimessä tarvitse olla notkea, vahva tai mitään muutakaan, mitä ehkä olet ajatellut joogan sinulta vaativan. Voit aloittaa joogaharrastuksen aivan omana itsenäsi ja vaikka omasta sängystäsi käsin. Ole utelias ja kokeile eri joogatyylejä.

Jos haluat kokeilla ilmaisia lyhyitä yinjoogaharjoituksia, joita voit tehdä omasta kotoa käsin, ota tilaukseen Lempin Youtube-kanava, johon ilmestyy joka tiistai uusi lempeä joogaharjoitus. Kokeilepa vaikka tätä vapauttavaa ja rentouttavaa yinjoogaharjoitusta.

Oman voiman akatemiasta löydät myös pidempiä yinjoogaharjoituksia, joissa käsitellään kehollisen näkökulman lisäksi erilaisia tunneteemoja, kuten itsetuntoa, rakkautta, rohkeutta ja onnellisuutta. Tästä pääset lataamaan itsellesi yhden Lempivuoteen kuuluvan Hyvän yön yinjoogaharjoituksen (70 min), joka rauhoittaa ja rentouttaa sinua kiireisen arjen keskellä.

Yin joogaa verkossa
Hyvän yön LempiYin

Oman voiman akatemialaisena saat käyttöösi myös kaikki jäsenalueella olevat restoratiivisen joogan ja jooga nidran harjoitukset sekä meditaatioita. Olet sydämellisesti tervetullut mukaan.

Kategoriat: jooga ja meditointi