Yinjooga avaa kehon ja mielen lukkoja

Yinjoogassa keho ja mieli nähdään yhtenä kokonaisuutena ja vapauttamalla kehon tukoksia vapautamme myös mielemme kuormitusta.

Yinjooga pohjautuu kiinalaiseen lääketieteeseen

Yinjooga pohjautuu kiinalaiseen lääketieteeseen, jonka mukaan ihmisen keho ja mieli ovat yhtä eikä niitä koskaan pidä hoitaa erillisinä toisistaan. Kiinalaisen lääketieteen mukaan ihmisessä virtaa jatkuvasti Chi (käytetään myös muotoa Qi), elämänenergia. Yinjooga avaa kehon ja mielen lukkoja vaikuttamalla kehon energiakanaviin, meridiaaneihin, jotka kulkevat kehon faskiaverkoissa.

Tukokset Chin kierrossa voi huomata kehollisista kireyksistä esimerkiksi hartioissa tai selässä, mutta sen voi huomata myös mielentilan ja tunnemaailman muutoksista, kuten alakuloisuudesta, levottomuudesta tai ajatusten sekavuudesta.


Meridiaanit – sisäelinten kommunikaatiokanavat

Chi virtaa kehossamme verisuonia ja energiakanavia eli meridiaaneja pitkin. Meridiaanipisteitä on kehomme sidekudosverkostoissa eli faskioissa ja niiden väleissä. Jos faskiat eivät saa liikettä, ne jähmettyvät ja meridiaanilinjat tukkeutuvat. Kiinalaisessa lääketieteessä esimerkiksi akupunktiolla ja yinjoogalla pyritään vaikuttamaan näihin meridiaanilinjoihin: akupunktiossa painetta luodaan neuloilla tai akupainannalla, yinjoogassa pitkällä paineenluonnilla venytyksin ja herättelyin.

Faskioissa sijaitsevat meridiaanilinjat toimivat ikään kuin kommunikaatiokanavina kehonosien välillä. Meridiaanit yhdistetään sisäelimiin, mutta niiden vaikutus on huomattavasti laajempi.  Meridiaanit muodostavat yin-yang-vastapareja ja ne jaetaan usein alaraajan meridiaaneihin (Maksa, Sappi, Perna, Mahalaukku, Munuaiset ja Virtsarakko) ja yläraajan meridiaaneihin (Keuhko, Sydän, Ohutsuoli ja Paksusuoli). Yinjoogan yhteydessä sisäelimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella jotta niiden meridiaaninen merkitys korostuu. 

Sisäelimet kantavat itsessään paljon tunteita, ja epätasapainotilassa ihminen saattaa olla esimerkiksi alakuloinen, itsekriittinen tai ailahteleva. Yinjooga paitsi rentouttaa kehoa ja mieltä, myös vaikuttaa meridiaanilinjoja pitkin tunnemaailmaan. Yinjooga siis paitsi rentouttaa rauhallisuudellaan, se myös avaa kehon ja mielen lukkoja.

Yinjooga avaa kehon ja mielen lukkoja

Yinjooga itsessään kutsuu rentoutumaan, hiljentymään ja tarkastelemaan omia ajatuksia ja tunteita, ja siten vapauttaa tukoksia meridiaanikanavissa. 

Yinjoogassa luodaan painetta fyysisesti faskioihin lempeillä ja pitkillä asanoilla, mutta chin tukoksissa on usein kyse myös tunnemaailman tukoksista. Kun kohtaat rehellisesti ja peittelemättä tunteitasi, löydät niiden juurille omiin ajatuksiisi, jotka luovat ympäröivää todellisuuttasi. 

Ihminen on keho-mieli-sielu-kokonaisuus, ja negatiivisten tunteiden patoutuminen usein heijastelee kehon tukkoisuutena ja kiputiloina. Lisäksi negatiivisissa tunteissa oleminen ohjaa toimintaasi siten, että usein tiedostamattasikin teet valintoja, jotka saavat aikaan uusia negatiivisia tunteita. Esimerkiksi ahdistuneisuutta saatat paeta pieniin "palkitsemishetkiin", kuten herkutteluun tai viinilasillisen äärelle, jolloin saatat tuntea huonommuutta tai syyllisyyttä valinnoistasi jälkikäteen. Kierre on siis valmis.

Yinjooga auttaa sinua kohtaamaan ja käsittelemään tunteitasi samalla, kun kehon jännitys- ja kiputilat helpottavat.

Oman voiman akatemiasta löydät runsaasti itsesi äärelle pysähtymiseen kutsuvia yinjoogaharjoituksia, jotka vapauttavat tunneblokkejasi sekä kehosi tukostiloja. Kokeile Oman voiman akatemiaa nyt seitsemän päivää täysin maksutta.

Kategoriat: jooga ja meditointi