Elätkö arvojesi mukaista elämää?

Hyvä oman elämän väli-inventaario on oman arvomaailman peilaaminen arjen todellisuuteen. Elätkö arvojesi mukaista elämää?

Tarkastele oman elämäsi nykytilannetta

Tammikuussa lunastetaan uudenvuodenlupauksia, mutta todelliset muutokset elämässä tapahtuvat pikkuhiljaa ja jatkuvasti omaa elämää inventoimalla ja uusia tavoitteita asettamalla. Elämän väli-inventaariolla voi tehdä oivalluksia siitä, millä pienillä muutoksilla omasta elämästä voi saada parempaa. 

Hyvä väli-inventaario on oman arvomaailman peilaaminen omaan arkeen. Elätkö arvojesi mukaista elämää?

Tekemällä alla olevan harjoituksen voit löytää vastauksia tuohon kysymykseen. Tarvitset harjoituksen tekemiseen muutaman minuutin aikaa sekä kynän ja paperia.

1.Kartoita omat arvosi

        Mieti viisi arvoa, jotka ovat sinulle tärkeimpiä elämässä. Valitse arvot rehellisesti itseäsi kuunnellen, älä sen mukaan, mitä ”kuuluisi” valita. 

        Voit myös pohtia, mitä mikäkin arvo sinulle tarkoittaa. Tarkoittaako esimerkiksi menestys sinulle rahallista menestystä vai jotakin muuta?

        Jos pystyt, järjestä valitsemasi arvot tärkeysjärjestykseen aloittaen tärkeimmästä.

        2.Tarkastele rehellisesti elämäsi ja arvojesi yhteensopivuutta

        Tarkastele valitsemiasi arvoja ja pohdi rehellisesti, elätkö tällä hetkellä arvojesi mukaista elämää. Jos teet liikaa kompromisseja omien arvojesi suhteen, vähitellen todennäköisesti uuvut.

        Onko elämässäsi riittävästi aikaa niille asioille, joita pidät tärkeänä? Jos esimerkiksi terveys on sinulle tärkeä arvo, pidätkö terveydestäsi riittävästi huolta? Millä tavoin?

        3. Aseta tavoite muutokselle

        Jos huomaat tekeväsi arjessasi liikaa kompromisseja arvojesi suhteen, on hyvä laatia suunnitelma, jolla saat elämästäsi enemmän arvojesi mukaista.

        Laadi konkreettinen ja mitattava suunnitelma. Esimerkiksi ”aion nukkua kahdeksan tuntia joka yö” on konkreettisempi ja mitattavampi suunnitelma kuin ”aion nukkua enemmän”.  

        Jos taas perhe on arvomaailmassasi korkealla, mutta tunnistat viettäväsi liian vähän aikaa perheesi kanssa, kokeile konkreettisesti kalenteroida aikaa perheellesi sen sijaan, että vain päätät viettää enemmän aikaa perheesi kanssa.

        Elätkö arvojesi mukaista elämää?

        Okei, ehkä huomasit, että harjoituksen tekemiseen ei aivan muutama minuutti riittänyt – ainakaan jos paneuduit sen tekemiseen kunnolla.

        Toivottavasti kuitenkin sait harjoituksesta oivalluksia ja laadit suunnitelman, miten teet omasta elämästäsi enemmän arvojesi mukaista.

        Jos haluat työstää arvojasi vähän enemmänkin ja tehdä konkreettisen toimintasuunnitelman omannäköisen elämäsi elämiseen ja stressistä ja suorittamisesta irti päästämiseen, tule mukaan Irti stressistä -kurssille, jonka löydät Oman voiman akatemiasta. 

        Kurssi kuuluu Oman voiman akatemiaan, ja saat pääsyn myös palautumistasi ja itsesi kuuntelua tukeviin lempeisiin jooga- ja meditaatioharjoituksiin.

        Kuulen mielelläni, millaisia oivalluksia sait tästä harjoituksesta. Kuulen myös mielelläni, millaisia vaikutuksia tekemilläsi muutoksilla on ollut elämääsi. Ole yhteydessä vaikka somekanavien kautta tai kommentoi postauksen alle.

        Kategoriat: omannäköinen elämä